Spectaculaire eindweek voor 650-jarig bestaan Woerden

Dit jaar was het dan zover. Woerden had in 2022 650 jaar stadsrechten. Dat werd uitbundig gevierd. Boost Your Inner City organiseerde in maart al het openingsfeest voor alle 5000 kinderen van de gemeente. Nu was onze taak om de afsluitende week tot een spectaculair eind te brengen.

Snertwandeling

De snertweek startte dit jaar met de Snertwandeling. Je wandelde langs 6 restaurants, waar je kon genieten van een heerlijk hapje en een drankje. 6x erwtensoep? Nee hoor! De Woerdense herfst heeft meer te bieden. Ook was er een aanvullende route speciaal voor kinderen.

Koeiemarttrui-breiwedstrijd

Dat de Koeiemart een ding was in Woerden, wist je waarschijnlijk al door onze eerdere blogs. De jury (bestaande uit Mariëlle Driessen van VVV Woerden en Stephanie Rompa van het Stadsmuseum Woerden) hebben vanmorgen alle 26 ingezonden truien (en 1 ingezonden shawl) bekeken en beoordeeld op creativiteit en techniek. De trui van Ann heeft prachtige details, zoals de cape van de Rode Ruiter die nog net uit het kasteel glipt en een poffertjespan met handvatten. Je blijft er naar kijken. De burgemeester zal hem woensdag op de Koeiemart dragen.

Snertwedstrijd

De afgelopen 2 coronajaren hadden we de Snertwedstrijd al georganiseerd, maar dit keer zonder corona en een speciale editie: in een enorme tent op het Kerkplein waar de dag ervoor de koeien in stonden. Ook was er voor alle Woerdenaren een gratis Snertlunch. In de jury zaten Michel en Menthe, respectievelijk viervoudig en drievoudig wereldkampioen Snert koken en de winnaars mogen dan ook naar het WK in februari 2023.

Koetjes en Kalfjes parade

Ook deze hadden we in het vorige coronajaar al een keer gedaan, maar de tweede editie van de Koetjes en Kalfjesparade schitterde als nooit tevoren! De feestelijke lampionnenoptocht waarbij veel kindjes verkleed waren als koe met voorop de Harmonie. De route ging dwars door de binnenstad en onderweg was veel te beleven: op meerdere plekken stond verlicht straattheater, ze kregen een kristaljon (Woerdense specialiteit) en je mocht door de Lutherse kerk en de Bonaventurakerk.

De Grote Woerden Wijs Finale Quiz

Op zaterdag 29 oktober 2022 hebben we het Woerden 650 feestjaar afgesloten met de Grote Woerden Wijs Finale Quiz. Er was een groep genodigden aanwezig in het Kasteel, vanwaar de quiz werd gepresenteerd. Door niemand minder dan onze Burgemeester als Quizmaster! Het was een feestelijke avond. Deelnemers konden zowel strijden voor de beste wijk als individuele winnaar worden.